Πρόσκληση Υποβολής Προσφοράς για την ανάθεση των τοπικών δράσεων «Εφαρμογή μεθόδων – εργαλείων ανάπτυξης συνεργατισμού» & «Διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων και άλλες ενέργειες δημοσιοποίησης» που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας με τίτλο «Ανάπτυξη Συνεργατισμού»
.png)
Με την παρούσα πρόσκληση και στο πλαίσιο της τοπικής δράσης «Συγκέντρωση & Καταγραφή Καλών Πρακτικών» του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας με τίτλο «Ανάπτυξη Συνεργατισμού» του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020, η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου Α.Ε. προτίθεται να αναθέσει σε εξειδικευμένο συνεργάτη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, την ανάθεση των τοπικών δράσεων:
1. «Εφαρμογή μεθόδων – εργαλείων ανάπτυξης συνεργατισμού»: Δράση, που λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της τοπικής αναπτυξιακής στρατηγικής, έχει ως στόχο τη συλλογή και καταγραφή́ των στοιχείων του οικοσυστήματος συνεργατισμού́ της περιοχής παρέμβασης της ΑΝ.ΔΩ και μιας πρώτης ανίχνευσης των αναγκών και ευκαιριών για βιώσιμη ανάπτυξη βασισμένη στις συνεργασίες.
2. «Διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων και άλλες ενέργειες δημοσιοποίησης»: Δράση, που περιλαμβάνει την οργάνωση τοπικών εκδηλώσεων (ημερίδων) για την εν γένει προώθηση του Συνεργατισμού και της Κοινωνικής Καινοτομίας καθώς και άλλες ενέργειες δημοσιοποίησης όπως καταχωρήσεις στον έντυπο / ηλεκτρονικό τύπο, social media κ.α.
- Το Σχέδιο Διαπεριφερειακής Συνεργασίας
Αντικείμενο του σχεδίου είναι η ανάπτυξη της συνεργατικής επιχειρηματικότητας στις περιοχές της υπαίθρου που δραστηριοποιούνται οι συνεργαζόμενες ΟΤΔ και η εν γένει προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας, μέσω της δημιουργίας τοπικού οικοσυστήματος αλληλοϋποστηριζόμενων φορέων. Η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και του συνεργατισμού σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, αποτελεί μια δοκιμασμένη ιστορικά μέθοδος επαύξησης της αντοχής των τοπικών κοινωνιών.
- Γενικοί και ειδικοί στόχοι του Σχεδίου Συνεργασίας
Κύριος στόχος του σχεδίου είναι η ανάπτυξη της συνεργατικής επιχειρηματικότητας στις περιοχές της υπαίθρου. Ως συνεργατικά σχήματα θεωρούνται κάθε μορφής συνεταιρισμοί, κοινωνικές επιχειρήσεις, καθώς και δίκτυα μικρών επιχειρήσεων και οικοτεχνιών που δραστηριοποιούνται στις περιοχές παρέμβασης των συνεργαζόμενων ΟΤΔ.
Οι συνεργαζόμενες ΟΤΔ, με την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτουν και την εδραίωσή τους στις περιοχές που δραστηριοποιούνται, μπορούν να παίξουν το ρόλο του «επισπεύδοντα φορέα» για την κινητοποίηση των υφιστάμενων συνεργατικών σχημάτων με στόχο τη δικτύωσή τους και την ανάπτυξη συνεργασίας και συνεργειών μεταξύ τους.
Επιμέρους στόχοι του σχεδίου είναι:
- Η απόκτηση δεξιοτήτων από τα στελέχη των Ομάδων Τοπικής Δράσης, ώστε αυτές να καταστούν ικανές να υποστηρίξουν τους φορείς Κοινωνικής Οικονομίας να συνεργαστούν μεταξύ τους, να αναπτύξουν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, να προχωρήσουν στην αξιοποίηση τοπικών πόρων και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τοπικό εισόδημα
- Η ενθάρρυνση, εμψύχωση, επιμόρφωση και τεχνική υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού γενικά, αλλά και ειδικότερα φορέων, επιχειρηματιών και απασχολούμενων, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της συνεργατικής κουλτούρας.
- Η δημιουργία ευέλικτου μηχανισμού ενθάρρυνσης τοπικών συλλογικών πρωτοβουλιών και της υποστήριξής τους να αποκτήσουν συνεργατικά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά
- Η προώθηση της συμμετοχής, της συνεργασίας, της δικτύωσης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ διαφορετικών περιοχών, εταίρων και κρατών
- Η ενίσχυση της καινοτομίας και των καινοτόμων παρεμβάσεων
- Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και ειδικότερα η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας αξίας του αγροδιατροφικού τομέα.
- Δυνητικά Ωφελούμενοι του Σχεδίου Συνεργασίας
Δυνητικά ωφελούμενοι του σχεδίου συνεργασίας είναι οι παρακάτω:
- Αγρότες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι ως μέλη υφιστάμενων ή υπό ίδρυση συνεργατικών φορέων κάθε μορφής και επιπλέον όσοι ασκούν διοίκηση ή έχουν θέση ευθύνης σ’ αυτούς,
- Στελέχη των συμμετεχόντων φορέων (ΑΝ.ΕΤ) που θα εκπαιδευτούν και θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στην εφαρμογή των μεθόδων – εργαλείων ανάλυσης, σχεδιασμού και υποστήριξης,
- Νέοι επιστήμονες με σχετικές γνώσεις και κατάλληλες δεξιότητες που θα αναλάβουν να υποστηρίξουν διαχειριστικά τους συνεργατικούς φορείς και τη δικτύωσή τους,
- Ερευνητές και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι θα βρουν πλούσιο υλικό προς μελέτη εφαρμογής κοινωνικής καινοτομίας και συνεργατισμού στην Ελληνική ύπαιθρο.
Αντικείμενο του έργου
1. «Εφαρμογή μεθόδων – εργαλείων ανάπτυξης συνεργατισμού»
Αντικείμενο του έργου είναι η εφαρμογή συγκεκριμένων εργαλείων και μεθόδων (RLL, Business Clinic, Demo day, Pitching Show, Hackathon) με στόχο τη συλλογή και καταγραφή́ των στοιχείων του οικοσυστήματος συνεργατισμού́ της περιοχής παρέμβασης της ΑΝ.ΔΩ και η ανίχνευση των αναγκών και ευκαιριών για βιώσιμη ανάπτυξη βασισμένη στις συνεργασίες.
O Ανάδοχος, σε συνεργασία με την με την Ομάδα Έργου της ΑΝΔΩ, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των κοινών δράσεων του Σχεδίου (λειτουργία Help Desk, δημιουργία εγχειριδίου (handbook) εκπαιδευτικού υλικού) και λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της τοπικής αναπτυξιακής στρατηγικής της ΑΝ.ΔΩ, αναλαμβάνει την υλοποίηση των παρακάτω ενεργειών:
1.1 Προσδιορισμός θεματικού στόχου
Καθορισμός μίας ή περισσοτέρων θεματικών ενοτήτων, που αντικατοπτρίζουν τους στόχους της τοπική στρατηγικής CLLD/Leader της ΑΝ.ΔΩ, όπου υπάρχει ανάγκη ή ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη βασισμένη σε συνεργασίες.
1.2 Οργάνωση συμμετοχικού σχεδιασμού με τη μορφή «Περιφερειακών Ζωντανών Εργαστηρίων – RLLs».
Οργάνωση και υλοποίηση δύο (2) Ζωντανών Εργαστηρίων (Living Labs) στο πλαίσιο των οποίων θα εκτιμηθούν, με την συμμετοχή και συνεργασία των ενδιαφερόμενων μερών, οι θεματικοί στόχοι που προσδιορίστηκαν στο 1ο στάδιο και θα προκριθούν ένα ή περισσότερα πιλοτικά «κοινά αποδεκτά» εγχειρήματα.
Έργο του Αναδόχου στο πλαίσιο των RLLs θα είναι η εφαρμογή ενός ή περισσοτέρων από τα παρακάτω εργαλεία:
- Ανάλυση SWOT
- Ανάλυση περιβάλλοντος (χαρτογράφηση τοπικού οικοσυστήματος, συνεντεύξεις κρίσιμων παραγόντων, δημιουργία βάσης δεδομένων, focus groups κ.α.)
- Ανάλυση εφικτότητας και ανάλυση ελλείψεων, η οποία αναφέρεται στο «κενό» γνώσης που υπάρχει στα μέλη του RLL και όχι στα στελέχη της ΟΤΔ
- Σχεδιασμός Social Economy Canvas (ανάλυση landscape / identity / process) με διερεύνηση της οικονομικής βιωσιμότητας και των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων της λειτουργίας ενός οικοσυστήματος συνεργατισμού
- Εκπόνηση σχεδίου ανάπτυξης του οικοσυστήματος με ενδεικτική θεματολογία «Πως θα αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των συντελεστών του οικοσυστήματος», «Ποιες δράσεις θα προγραμματιστούν» ή «Ποιες κοινές υπηρεσίες θα αναπτυχθούν»
- Προσδιορισμός ενός πιλοτικού «κοινά αποδεκτού» εγχειρήματος, όπως η ανάπτυξη μιας κοινής υπηρεσίας (π.χ. εκπαίδευση των νέων μελών των ενδιαφερόμενων μερών)
Σε κάθε εργαστήριο προβλέπεται η συμμετοχή 6 τουλάχιστον διαφορετικών συντελεστών.
1.3 Επιχειρηματική ενδυνάμωση εγχειρήματος
Επιχειρηματική ενδυνάμωση ενός ή περισσοτέρων «κοινά αποδεκτών» εγχειρημάτων που θα προκριθούν, με χρήση ενός από τα παρακάτω τρία διαφορετικά εργαλεία, σε μορφή εκδήλωσης/εργαστηρίου:
1) Business clinic: ad hoc συμβουλευτική από επιτροπή ειδικών που έχουν επιλεγεί ανάλογα με την πρόκληση που θέτει μια ομάδα συμφερόντων π.χ. αγροδιατροφή, γαστρονομικός τουρισμός κ.λπ.
2) Demo days: ανατροφοδότηση σε ήδη υπάρχοντα ή νέα προϊόντα και υπηρεσίες από ειδικούς, δυνητικούς πελάτες και συνεργάτες μέσα από δοκιμή και παρουσίαση πρωτοτύπων
3) Pitching Show: εδραιωμένες επιχειρήσεις, επενδυτικά προετοιμασμένες, παρουσιάζουν την επιχείρησή τους ζητώντας από μια ομάδα δυνητικών χρηματοδοτών και επενδυτών, κεφάλαια για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, έχοντας ένα σαφή προϋπολογισμό, πρωτότυπο προϊόν, και ομάδα με τις απαιτούμενες δεξιότητες.
Για την εκδήλωση/εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί (Business clinic ή Demo days ή Pitching Show) προβλέπεται η συμμετοχή 15-40 διαφορετικών συντελεστών.
1.4 Οργάνωση τοπικού Διαγωνισμού Ιδεών – Hackathon
Οργάνωση ενός Διαγωνισμού Ιδεών – Hackathon για την ανάπτυξη συνεργασιών, την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των επιχειρηματιών και των διαφορετικών συντελεστών του κάθε οικοσυστήματος και την ενίσχυση της δημιουργίας καινοτόμων προτάσεων. Πρόκειται για ένα ανοιχτό κάλεσμα ιδεών με στόχο τοπικοί δυνητικοί ή εδραιωμένοι επιχειρηματίες ή ομάδες φορέων να συμμετάσχουν σε μια ολοήμερη εκδήλωση όπου και θα δουλέψουν με την βοήθεια ειδικών την επιχειρηματική τους ιδέα / μοντέλο έτσι ώστε να το εξελίξουν και να στο συγκεκριμενοποιήσουν λαμβάνοντας υπόψη την αγορά, το θεσμικό πλαίσιο, τις τάσεις του κλάδου που θέλουν να αναπτυχθούν αλλά και τα βασικά χρηματοοικονομικά στοιχεία που καθορίζουν την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής ιδέας / μοντέλου.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να συμμετέχουν 5-6 επιχειρηματικές ιδέες και 10-15 ειδικοί με αντικείμενο την επιλογή μιας νικήτριας ιδέας που στη συνέχεια θα συμμετάσχει στο διατοπικό Διαγωνισμό Ιδεών. Λόγω νησιωτικότητας γίνεται αποδεκτή και η συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης.
Τα παραδοτέα του έργου θα περιλαμβάνουν:
1. Συνοπτική έκθεση που θα αποτυπώνει τους θεματικούς στόχους και σενάριο υλοποίησης του αντικειμένου του έργου.
2. Οργάνωση και υλοποίηση:
- Δύο Περιφερειακών Ζωντανών Εργαστηρίων (RLLs),
- Μίας εκδήλωσης / εργαστήριο επιχειρηματικής ενδυνάμωσης,
- Ενός τοπικού διαγωνισμού ιδεών Hackathon,
που θα συνοδεύονται από :
- Έγγραφα τεκμηρίωσης των εκδηλώσεων (προσκλήσεις, προγράμματα, παρουσιολόγια) από τα οποία θα προκύπτουν οι ημερομηνίες πραγματοποίησης, ο χώρος και η διάρκεια, ο αριθμός συμμετεχόντων,
- Φωτογραφικό υλικό σε ψηφιακή μορφή,
- Συνοπτικό πρακτικό – έκθεση που θα περιγράφονται τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ανά εκδήλωση (π.χ. SWOT, Business Clinic κλπ)
- Αρχεία παρουσιάσεων των εισηγητών ανά εκδήλωση
- Οδηγό συμμετοχής και αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας Hackathon
2. «Διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων και άλλες ενέργειες δημοσιοποίησης»
Αντικείμενο του έργου είναι η οργάνωση μίας τοπικής εκδήλωσης / ημερίδας σε κομβικό σημείο της περιοχής για τη δημοσιοποίηση ή την εν γένει προώθηση του Συνεργατισμού και της Κοινωνικής Καινοτομίας και άλλες ενέργειες δημοσιοποίησης όπως καταχωρήσεις στον έντυπο / ηλεκτρονικό τύπο, social media κ.α.
Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει:
- Διοργάνωση μίας τοπικής εκδήλωσης – ημερίδας για τη δημοσιοποίηση των τοπικών δράσεων του Σχεδίου και την ευαισθητοποίηση υφιστάμενων ή δυνητικών φορέων συνεργασίας, με σκοπό την ανάληψη τοπικών πρωτοβουλιών.
- Δημοσιοποίηση των τοπικών εκδηλώσεων – εργαστηρίων του Σχεδίου με καταχωρήσεις στον έντυπο τύπο και δημοσιεύσεις στα social media.
Σε όλες τις δημοσιεύσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα λογότυπα που έχουν δημιουργηθεί για το σχέδιο συνεργασίας και είναι διαθέσιμα σε μορφή εικόνας (png) αλλά και γραμμική (svg).
Τα παραδοτέα του έργου θα περιλαμβάνουν:
- Εξασφάλιση κατάλληλου χώρου – αίθουσας και όλου του απαιτούμενου τεχνικού εξοπλισμού (οπτικοακουστικού / ηχητικού / μικροφωνικού, projector, οθόνη προβολής, κ.α.)
- Σύνταξη – επιμέλεια – δημιουργία πρόσκλησης / προγράμματος σε ψηφιακή μορφή
- Πρόσκληση τουλάχιστον ενός εξειδικευμένου εισηγητή σε θέματα συνεργατισμού και κοινωνικής καινοτομίας και κάλυψη πιθανών εξόδων συμμετοχής.
- Εξασφάλιση υλικού όλων των ανωτέρω ενεργειών (αρχείο παρουσιάσεων, εισηγήσεις, παρουσιολόγιο, φωτογραφικό υλικό κλπ).
- Συνοπτική έκθεση πεπραγμένων της ημερίδας
- Τουλάχιστον 2 δύο καταχωρήσεις στον έντυπο τύπο και 2 δημοσιεύσεις στα social media για κάθε τοπική εκδήλωση του Σχεδίου.
Προσόντα και εμπειρία του υποψηφίου
- Να διαθέτει επαγγελματική εμπειρία σε θέματα συνεργατικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής καινοτομίας
- Να διαθέτει εμπειρία στην οργάνωση εκδηλώσεων και στην εφαρμογή των μεθόδων-εργαλείων που περιλαμβάνει το έργο
- Να είναι διαθέσιμος/η στις συσκέψεις της ομάδας εργασίας της ΑΝΔΩ για το σχέδιο «Ανάπτυξη Συνεργατισμού».
Προϋπολογισμός και Χρονική διάρκεια του έργου
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται συνολικά σε 11.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου του αναλογούντος Φ.Π.Α. και αναλύεται ως ακολούθως:
1. «Εφαρμογή μεθόδων – εργαλείων ανάπτυξης συνεργατισμού», €10.000 συμπεριλαμβανόμενου του αναλογούντος Φ.Π.Α.
2. «Διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων και άλλες ενέργειες δημοσιοποίησης», € 1.000 συμπεριλαμβανόμενου του αναλογούντος Φ.Π.Α.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Σχεδίου Διαπεριφερειακής Συνεργασίας, το φυσικό αντικείμενο του έργου θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον συνεργάτη.
Περιεχόμενο της προσφοράς
Κατόπιν αυτού παρακαλούμε, εφόσον ενδιαφέρεσθε, να υποβάλετε την προσφορά σας για την ανάληψη του έργου, η οποία θα περιέχει κατ’ ελάχιστον τις παρακάτω πληροφορίες:
- Προσόντα και Εμπειρία υποψηφίου
- Οικονομική προσφορά
- Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Η προσφορά πρέπει:
- να έχει συνταχθεί στην ελληνική γλώσσα, με εξαίρεση τους τεχνικούς όρους που θα αναφέρονται και στην αγγλική και αν αυτοί δεν μπορούν ν’ αποδοθούν στην ελληνική θα αναφέρονται μόνον στην αγγλική,
- να αναγράφει τη συνολική τιμή της προσφοράς αριθμητικά και ολογράφως (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ),
- να είναι έντυπη και να μη φέρει διορθώσεις,
- να αφορά το σύνολο του έργου,
- να αναφέρονται τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου που υποβάλει την προσφορά (επωνυμία/ ονοματεπώνυμο, ονοματεπώνυμο εκπροσώπου, διεύθυνση, αριθμό κινητού και σταθερού τηλεφώνου, e-mail).
Αξιολόγηση των προσφορών και επιλογή του αναδόχου συνεργάτη
Κριτήριο για την επιλογή είναι η πλέον συμφέρουσα προσφορά, αποκλειστικά βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή), για το σύνολο της ανάθεσης.
Δεν γίνονται αποδεκτές οι προσφορές υποψηφίων που δεν συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα από την παρούσα Πρόσκληση προσόντα και εμπειρία.
Η αξιολόγηση θα γίνει από Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος (ΕΔΠ) CLLD της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου Α.Ε.
Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί, θα υπογράψει σύμβαση ανάθεσης στην οποία θα περιγράφονται όλες οι λεπτομέρειες υλοποίησης του έργου όπως αναλυτικά παραδοτέα, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα, τρόπος πληρωμής κ.α.
Ο ανάδοχος υποχρεούται στην έκδοση παραστατικών – ξεχωριστών για κάθε τοπική δράση – συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων.
Τόπος και χρόνος υποβολής της προσφοράς
Η προσφορά θα πρέπει να αποσταλεί με email στην Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου Α.Ε. (email: ando(at)ando.gr) μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 4:30 μ.μ..
Σε περίπτωση που επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Κων/νο Ζήφο στο τηλ. 22410 75323, e-mail: ando(at)ando.gr.
Για την ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε.
Κων/νος Ζήφος
Διευθυντής